Skaffa hund

Vilken ras passar bäst?

Vilken hundras som du väljer är avgörande för hur bra du kommer att trivas med din hund och hur bra din hund kommer att trivas med dig. Det finns många riktigt fina hundraser där ute och det är inte ovanligt att man väljer den ras som man tycker har det trevligaste utseendet. Visst kan man gå en del efter hur hunden ser ut, men det viktigaste är att man tittar på hundrasens egenskaper, beteendemönster och temperament. Du och din hund kommer inte trivas bra med varandra om du är en soffpotatis och hunden är mycket aktiv. Detsamma gäller naturligtvis även åt andra hållet. En hund som har korta ben och gärna ligger slängd på soffan kan inte hålla jämna steg med dig i löpspåret eller springa efter din cykel i full fart.

Det finns inget enkelt sätt att ta reda på vilken hundras som passar just dig och din vardag utan här gäller det att själv läsa på och skapa sig kunskap om de olika raser som finns. För att göra det så smidigt som möjligt kan du naturligtvis börja med att välja ut några raser som du finner intressanta och sedan läsa på för att se om raserna passar dig.

Webbtidningen Vi Med Djur har skapat ett riktigt roligt test där du kan svara på frågor för att se vilken hundras som du borde para ihop dig med. Testet är roligt och du får svara på frågor som “Det spöregnar ute, hur tänker du?” eller “Hur spenderar du helst en söndag med din hund?”. När du har svarat klart på frågorna så får du svaret på skärmen. Kom ihåg att detta bara är på skoj, men kanske finns det någon sanning i det.

ashe