Hundhälsa

Vanliga hundsjukdomar

Det finns flera olika sjukdomar och skador som din hund kan råka ut för under sin livstid. Precis som oss människor så kan hundar drabbas av förkylningar, virus, bakterier och andra typer av infektioner som skapar problem i kroppen. Hunden kan naturligtvis också råka skada sig illa och behöva vård hemma eller av en veterinär.

Några hundsjukdomar är vanligare än andra och vilka dessa är kan vara bra att veta. På så sätt är du förberedd om någon av de vanligaste problemen skulle vara framme.

1. Förgiftningar – En förgiftning märker man inte alltid på en gång. Du kan titta efter symptom så som om hunden har feber, om den kräks eller har diarré, men symptomen kan också vara mer diffusa. Hunden kan bete sig trött och hängig, få dålig aptit eller blekta slemhinnor.

2. Hudproblem – Hudproblem hos hundar är mycket vanliga och enligt Djurvårdguiden så är det hela 20 % av alla kunder som söker vård hos veterinär för just problem med huden. Om din hund plötsligt börjar klia och bita sig kan det handla om parasiter i huden, infektioner men också om allergier av något slag, förslagsvis födoämnesallergi. Även hormonella sjukdomar kan påverka hundens hud till den grad att hunden får kraftig klåda.

3. Hälta – Hälta kan bero på flera olika saker, t.ex. att hunden har skadat sig. Hälta kan däremot också bero på en sjukdom, t.ex. artros. Sök veterinärvård om din hund är stel eller haltar.

Knölar

4. Magtarmsproblem – Problem med magen är mycket vanligt hos alla typer av hundraser. Du känner igen symptomen på att hunden kräks eller har diarré. Även förstoppning är ett symptom på magtarmsproblem. Om din hund har ett bra allmäntillstånd behöver ni inte besöka en veterinär med omedelbar verkan, men se till att kontakta en veterinär om problemen återkommer ofta eller om hunden verkar må dåligt.

ashe