Olika hundraser

Så väljer du mellan halsband eller hundsele

Det finns mycket att fundera på när man är hundägare, vilket kan vara frustrerande ibland.

Man kan känna sig förvirrad och kanske inte riktigt vet vad som är bäst att göra för sin hund. En av de vanligaste sakerna som man kan känna sig förvirrad av som hundägare är valet mellan halsband eller sele. Då de båda är väldigt bra att använda sig av så finns det några fördelar och nackdelar med de båda som man bör fundera på.

Då halsband kan kännas mer praktiskt eftersom det hela tiden kan sitta på hunden, till skillnad från en sele, så är det inte passande för alla hundar och raser. Har man en hund som drar mycket och behöver kontrolleras bättre så är det hundsele som är mer passande. Med en sele kan man ha bättre kontroll över sin hund och dessutom skadar det inte nacken eller halsen på hunden. Vid upprepat tryck på halsen kan det sluta med att hunden får sköldkörtel- och ryggradsproblem. Det är även viktigt att hundar som redan har problem med nacke eller rygg inte bär halsband, då det kan skada hunden ännu mer.

Även vissa raser (oftast mindre raser) som ofta kan lida av andningsproblem bör undvika att bära halsband. Av dessa skäl så kommer en sele vara ett mycket bättre val och kommer heller inte att skada hunden.

Glöm inte att berömma hunden

Något som man absolut aldrig får glömma är att berömma sin hund när den har gjort något bra, lyssnat på sin matte eller husse. Ibland kan man glömma bort detta under stressiga dagar och tider. Men lika mycket som vi människor älskar beröm, älskar hundar också beröm.

Beröm behöver inte alltid betyda att man skämmer bort sin vovve med godis, utan efter en promenad kan man se till att ta några minuter att klappa hunden under halsen, på huvudet eller ryggen. Säg fina och kärleksfulla saker till hunden, se till att hunden blir medveten över hur stolt du är som ägare och hur mycket du älskar din hund.

Detta kommer betyda mer för din hund än vad godis gör.

ashe