Olika hundraser

Ha koll på hunden under jakten

Det är många som använder hundar till jakt men det kan också vara lite riskabelt. Det gäller att ha koll på hunden när man är ute i skogen. Här får du ett par tips.

Var är hunden?

Med en bra handkikare kan du på avstånd följa hunden. Gör det till en vana att alltid ha koll på hunden innan du avlossar ett skott. Oavsett om det är din egen hund, eller om det är någon annans jakthund måste du komma ihåg att det är en älskad familjemedlem vid sidan av jakten, och alla vill att deras hund ska komma tillbaka hem när jakten är slut.

Jaga med lös hund eller hund i lina?

Om man jagar med hunden i långlina har man mer koll på den. Nackdelen med det är att jägaren hela tiden är nära hunden och det finns en risk att denne skrämmer iväg viltet. Att jaga med lös hund gör att hunden kan driva viltet, och även kanske fälla skadat sådant. Dock är det mer riskfyllt eftersom hunden kan komma springande var som helst.

Kolla hundens hälsa

Under jakten måste du ha koll på hundens hälsa. Se över den i pauserna, ge den vatten och se till att den äter. Vid minsta misstanke om att hunden inte mår bra ska den tas ur jakten och det gäller även om hunden ser trött ut.

ashe