Olika hundraser

Aktiva hundraser

Letar du efter en hundras som är lika aktiv som du? Som älskar att springa bredvid cykeln eller som går långa terrängturer i skogen. Att skaffa e aktiv hund är väldigt roligt, men det gäller att man har samma aktiva vardag för att kunna ge hunden den mentala och fysiska motion som rasen kräver.

Det finns flera sätt att gå tillväga för att aktivera en aktiv och energisk hund. Man behöver naturligtvis inte ta på sig löparskorna och bege sig in i skogen om man avskyr att springa och inte heller behöver man klättra i skog och mark för att ge hunden det den behöver. Idag finns det många olika kurser och hundsporter som ni kan testa på tillsammans för att ha kul, lära er nya saker och träna tillsammans. Några riktigt bra exempel på sådana sporter är rallylydnad, spår, sök, lydnad, vallning eller agility. Du kan hitta kurser som ni kan anmäla er till om du besöker SKKs hemsida. Här hittar du också klubbar som riktar sig till sin specifika hundras och kan även anmäla er direkt via internet. Kom ihåg att läsa reglerna för vad som gäller när du vill gå en kurs med din hund, t.ex. vilken ålder som passar och vilka olika nivåer som finns.

Hundraser med mycket energi

Det finns såklart väldigt många olika hundraser som är kända för att vara aktiva, men här nämner vi några av de vanligaste raserna som du själv troligtvis kommer att känna igen.

  • Kelpie
  • Schäfer
  • Bearded Collie
  • Shetland Sheepdog

Orsakerna till varför en hundras är mer aktiv än en annan beror på ett flertal olika faktorer. Det vanligaste är dock att det handlar om hundrasens tidigare historia och vad hunden avlades fram till att göra från första början. De hundraser som tidigare användes för att valla boskap eller vakta får har sina fartfyllda egenskaper kvar och detta kan man på flera sätt dra nytta av. Det är nämligen känt att många av dessa så kallade brukshundar används som hjälp för militärer och poliser. Schäfer hunden är mycket vanlig i sådana sammanhang då den är stark, lojal, mycket intelligent och modig. Det krävs inte bara hjärna och styrka för att kunna arbeta som arbetshundar gör. Modet är nästan viktigare än hur mycket muskler hunden har.

ashe