Olika hundraser

Barnvänliga hundraser

Alla vet att barn och hundar går hand i hand. Det finns nästan inget barn som inte tycker om hundar och mycket få hundraser som inte går bra ihop med barn. Om man är en barnfamilj som planerar att skaffa hund vill man naturligtvis välja en ras som är så barnvänlig som möjligt. När man talar om barnvänliga hundraser så menar man vanligtvis raser som har mer tålamod och lugn än andra. En hund som ska vistas kring barn, främst små barn, måste ha ett stort hjärta och mycket tålamod. Barnet kan vara hur snäll som helst mot hunden, men det finns ändå risk för ett par svansdrag och öronnyp.

Egentligen så kan man inte säga att en viss ras inte skulle passa som familjehund. Alla raser har möjlighet att bli den perfekta hunden och vad som avgör detta beror främst på omständigheterna, t.ex. vilken uppfostran som hunden har fått, om den har varit med om något dåligt i sitt liv eller om den har ärvt mentala gener som inte är de mest stabila.

  • Golden Retriever
  • Labrador Retriever
  • Newfoundland
  • Bassethund
  • Collie
  • Chesapeake Bay Retriever
  • Vizsla
  • Australian Shepherd
  • Engelsk Springer Spaniel
  • Älghund

Även om hundrasen ni väljer till familjen anses vara barnvänlig är det naturligtvis mycket viktigt att ni lär barnen om hur man ska hantera en hund och visa respekt för djuret. Hunden ska t.ex. aldrig störas om den ligger och sover och den ska även få en plats där den alltid har möjlighet att vara ifred. Det räcker gott och väl med en sovpuff som hunden kan traska iväg till och där den vet att ingen kommer att störa. Barnet behöver även lära sig att man inte får reta djuret eller skada hunden på något sätt. Att den lilla 1-åringen tar tag i svansen kanske inte ser så farligt ut, men efter tillräckligt många svansryckningar kommer även den mest tålmodiga hunden i världen att säga ifrån. Hunden har inget annat sätt att säga ifrån än att använda sig av tänderna, vilket kan resultera i att barnet blir biten eller åtminstone nafsad på.

Det är inte bara barnet som ska lära sig att hantera hunden, utan även hunden som ska lära sig att respektera barnet. Det är ett ömsesidigt samspel som ska äga rum och hunden måste tidigt lära sig vilka regler som gäller. Låt aldrig din hund, även när den är valp, använda tänderna när den leker eller ligga och smånafsa på dina händer. Det är gulligt när hunden är liten men kan skapa stor skada om hunden har samma beteende som stor. Mjölktänder hos den lilla valpen kan även de skapa problem. Mjölktänderna är nämligen otroligt vassa och kan bita rätt hård om valpen är exalterad och vill leka.

ashe