Hundhälsa

Pälsvård för hund

När man skaffar sig en hund är det mycket saker som man ska fundera över. Det är så många frågor som man behöver ha svar på och så mycket som man måste kunna om den ras som man väljer. Det är lätt hänt att man glömmer bort att titta på hundens päls och vilken typ av vård som pälsen kommer att behöva. Korthåriga hundraser behöver mindre pälsvård medan långhåriga behöver mer och det är du som ägare som ska se till så att pälsen och huden på hunden hålls frisk och fräsch.

Vill du slippa så mycket pälsvård som möjligt ska du välja en hundras som är korthårig eller släthårig som det också kan kallas. Dessa hundraser har den lättaste pälsskötseln av de alla. Det brukar inte krävas mer än att man badar hunden ordentligt några gånger per år och t.ex. ett extra bad under perioder då hunden fäller mycket. Glöm inte bort att borsta hunden med en mjuk borste.

En hund med medellång och lång päls behöver betydligt mycket mer skötsel. Här räcker det inte med att borsta av hunden under fällningsperioder och duscha då och då. Räkna med att du kommer behöva bada och borsta pälsen på din hund cirka en gång i månaden och mer under fällning. Det finns hundraser som har mycket lång päls. Ett exempel på en sådan hund är afghanhunden, som kräver mycket pälsvård. En sådan hund kräver mycket tid och bör badas med bara 4-10 dagar mellanrum för att pälsen ska hålla sig fräsch, len och fri från smuts och tovor.

Ett vanligt missförstånd är att långhåriga hundar fäller mer än korthåriga. På ett sätt stämmer detta, men på ett annat sätt inte. Långhåriga hundar fäller nästan ingenting alls om du ser till att sköta pälsen på hunden som du ska. Borsta med jämna mellanrum och bada likaså.

ashe