Olika hundraser

Långvandring med hunden

Att ta med hunden på en vandring kan med rätt förberedelser bli en fantastisk upplevelse för både dig och hunden. Genom att träna hunden inför vandringen och att investera i lite utrustning är det bara för dig att dra på vandringskängor, vandringsbyxor och packa ner lite proviant så är ni snart redo att ge er iväg.

Utrustning för hunden

Vilken utrustning din behöver beror lite på i vilka miljöer ni kommer vandra, hur länge äventyret varar och även vilken slags hund du har. Så läs genom följande och fundera på vad just din hund behöver.

  • Tasskydd och täcke

En hunds tassar är ganska tåliga och är utformade för att gå och springa på olika underlag i både kallare och varmare temperaturer. Men vid längre vandringar och väldigt stenigt underlag kan det bli påfrestande även för en hund. Om du inte redan känner till området ni ska vandra på så kolla gärna upp detta innan. Är din hund inte van vid att vandra kan det vara extra viktigt med tasskydd eftersom trampdynorna inte blivit härdade.

  • Vindskydd och täcke

Om ni ska tälta på vandringen bör du fundera på om hunden ska få sova med dig inne i tältet. Vill du inte det kan hunden eventuellt sova i förtältet eller så kan du sätta upp ett vind-och regnskydd utanför tältet. Beroende på årstid och temperatur kanske även ett regn- och värmetäcke.

  • Smått men viktigt

Det finns några småsaker som du i princip alltid borde ha med dig när du går på längre vandringar med din hund. Hundbajspåsar är givet, och det är väl något alla hundägare alltid bär med sig. Men utöver det är det bra att ha en förbandslåda, fästingplockare, mjuk matskål som du enkelt kan vika ihop och så klart vatten och mat.

För dig och hunden

För att underlätta för både dig och hunden när ni är ute på er vandring finns det främst två saker som du kan införskaffa:

  • Sele både för dig och hunden

Att hålla i ett koppel blir faktiskt ganska påfrestande efter ett tag, inte bara för armen men även för din rygg. Dessutom är det ganska viktigt att ha båda armarna fria när du vandrar i ojämn terräng. Det är också säkrare för din hund att ha en sele. Hunden sliter sig inte lika lätt om den exempelvis skulle bli skrämd och det är också bekvämare.

  • Klövjeväskor

Att sätta en klövjeväska på hunden gör packningen lite lättare för dig. På hunden kan du sätta sånt som du vill ha nära till hands, till exempel vatten och snacks. Hunden skulle också kunna bära sin egen mat, handduk och filt. Tänk på att anpassa hundens packning till vikt och styrka.

Om du är särskilt intresserad av att vandra i fjällen med hunden hittar du nyttig information på https. Avslutningsvis är det bra att tänka på vilken hundras din hund är innan ni går på vandring. Större hundar med mer styrka och uthållighet passar i regel bättre för längre vandringar. Men du känner din hund bäst och med lite träning kan säkert mindre hundar också ge sig ut på lite längre äventyr.

ashe