Olika hundraser

Skydda din hund i hemmet och under promenaden

Precis som för alla andra djur, och människor också för den delen, så finns det vissa faror som lurar för hunden. Som hundägare eller hundpassare måste man se till att göra sitt yttersta för att skydda hunden, då den själv glatt kan vilja undersöka alla möjliga farliga saker. Att ha en valp kräver lika mycket uppmärksamhet som ett krypande barn, när man tänker på saker de båda kan tänkas vilja smaka på. Därför gäller det att man läser på ordentligt om faror som finns för hunden samt ser till att säkra hemmet och göra det hundanpassat. Dock finns det en del faror även utanför hemmet. Därför är det en del saker du bör vara medveten om även under den härliga promenaden som du och din fyrbenta vän delar.

Säkert i hemmet

I hemmet har man fördelen att själv kunna kontrollera vad som ska finnas där samt vad som ska ligga framme och vad som ska läggas undan, utom räckhåll för hund eller barn. Hundar är individer, och vissa av dem äter mer olämpliga saker än andra. Vissa hundar kan få för sig att tugga på det mesta som ligger löst i ditt hem och andra verkar inte ett dugg intresserade. Man ska dock aldrig anta att det aldrig kommer att ske, då det helt plötsligt kan dyka upp något intressant föremål på vardagsmattan som hunden känner att den inte kan motstå. Se därför till att städa och plocka upp så att det inte ligger lösa föremål på marken eller matrester efter att du lagat mat. Städning tillhör ju ett nödvändigt ont i vardagen, men vill du slippa att lägga tid på flyttstäd göteborg nästa gång du flyttar, så finns det hjälp att få. Det finns mycket som ska undvikas i hemmet och som kan vara giftigt eller farligt för hunden så se till att sätta dig in ämnet. Nedan följer några exempel på saker du bör ha i åtanke när du har hund:

  • Värktabletter. Förvaras oåtkomligt för hund då det kan innebära en direkt fara för hunden.
  • Choklad. Choklad är giftigt för både hundar och katter, så förvara dina egna godsaker på säker plats.
  • Russin & vindruvor. Vindruvor och russin har en toxisk verkan på hundar och kan redan i liten mängd orsaka akut njursvikt.

[b]För en säker promenad ska du uppmärksamma:[/b]

  • Ekollon. Dessa kan i värsta fall leda till dödsfall.
  • Glykol. Giftigt för hunden även i liten mängd.
  • Getingstick. Det är individuellt hur känsliga hundar är för getingstick precis som för oss människor. Det är även beroende av vilken sorts geting det rör sig om samt hur många stick hunden får. Men även här gäller det att man håller sin hund under uppsikt.
  • Temperatur & väder. Om det är väldigt kallt eller väldigt varmt, kan du behöva packa ner extra utrustning, kläder eller vatten om ni går en längre promenad. Tänk på att aldrig lämna hunden ensam i en varm bil.

Då det endast är ett fåtal farliga ämnen för hundar som nämns ovan, är det viktigt att du läser på ytterligare samt eventuellt hör med din veterinär.

ashe