Olika hundraser

Hunden på barnkalas

Om man har både barn och hund går de ofta väldigt bra ihop. Hunden kan vakta och hålla koll på barnet, de leker tillsammans och vilar tryggt ihop. Hunden blir ofta barnets bästa vän och den får många gånger vara med i precis allt som barnet gör. Men hur fungerar det om barnet ska ha ett kalas hemma?

Låta hunden vara med och fira

Ett alternativ är att låta hunden vara med och fira. På ett barnkalas kan hunden bli bjuden på allehanda godsaker och barnen kan turas om att leka med den. Hunden får verkligen känna sig som en del i familjen och kanske kan man också baka en liten tårta till hunden som den får njuta av helt på egen hand? Det gäller dock att hålla lite koll så att barnets födelsedagspresenter plötsligt inte blir hundleksaker istället. Det är sällan speciellt roligt och det kan dessutom vara farligt om hunden råkar bita sönder något, eller svälja en leksak.

Om hunden blir rädd

Ibland kan kalasen helt enkelt bli för livliga för hunden. Familjens barn och deras lek är hunden van vid men om det plötsligt kommer ett tiotal barn till som springer runt, skriker och hoppar kan den vanligtvis lugna hunden tycka att det blir för jobbigt. Hunden kan då behöva en plats att gå undan på. Kanske kan man hålla kalaset på en av husets våningar och så får hunden ha den andra helt för sig själv? Ett annat alternativ är att hålla kalaset utomhus om vädret tillåter. Då kan hunden vara med ute om den vill, eller så kan den gå undan inne och vara ifred. Då minskar risken för att hunden ska behöva bli arg och bita ifrån mot ett lite för närgånget barn.

Om man märker att hunden börjar bli mer och mer orolig under kalasets gång kan det vara klokt att ta en promenad med den så att den får lugna ner sig och vara ifred med en person som den känner väl. I de fall man vet på förhand att hunden är orolig av sig kan det vara bättre att den får vara hos en hundvakt den känner under kalaset, eller att man helt enkelt väljer att fira lite hemma och sedan har ett större kalas i en simhall eller på en annan plats dit hunden inte behöver följa med.

Om något händer

Även den allra snällaste hund kan få nog ibland. Det gäller att man som vuxen håller koll och säger till barnen om de inte låter hunden vara ifred eller om de är allt för våldsamma mot hunden. Om hunden trots allt morrar eller biter i luften för att försvara sig bör man omedelbart agera. Det bästa är dock att man redan innan har skiljt barn och hund åt.

ashe