Olika hundraser

Hund med dålig mage

Då och då kan det vara så att hunden blir lite dålig i magen. Det kan bero på flera olika saker. Ibland är det som så att man behöver hjälpa hunden med lite preparat för att dess mage ska komma i ordning igen. Men vad kan man göra och vad kan den dåliga magen bero på?

Orsaker till dålig mage

Det kan finnas flera orsaker till att hunden blir dålig i magen. Den kan ha ätit något olämpligt hemma eller på promenaden. Kanske har man låtit våtfodret eller grisöron stå framme för länge eller så har hunden hittat en soptunna som inte varit riktigt stängd och kalasat. Då kan kräkningar, gaser och diarré komma som ett brev på posten.

En annan orsak till att hunden blir dålig i magen kan vara att man byter foder för snabbt. Kanske har det vanliga fodret tagit slut så att man måste välja något annat? Om man har fått hem en valp kanske man inte vet vad den ätit innan och då går man bara hastigt över till ett annat foder. Även en hund som känner sig stressad kan bli dålig i magen.

Göra magen glad igen

Om den dåliga magen beror på ett foderbyte går hundens besvär ofta över efter ett par dagar när hundens mage har vant sig. Om det inte blir bättre kan det vara klokt att kontakta veterinären för att eventuellt få ett nytt foder som är extra snällt mot magen. Kanske tål inte hunden fodret?

På apoteket finns det en hel del olika preparat som man kan ge till hunden för att magen ska bli bättre. Ett preparat heter minifom och ges i vanliga fall till människor. Det minskar gaser och lugnar magen. Även hundar kan faktiskt använda preparatet och det har ofta stor effekt.

Om hunden är riktigt dålig i magen kan det vara klokt att hålla den fastande under ungefär 6-8 timmar. Det betyder att hunden inte får något att äta. Vatten ska dock alltid finnas framme. Det hjälper ofta magen att lugna ner sig igen.

Kan en dålig mage vara farligt för hunden?

När det gäller hundar är det vanligen inte speciellt farligt att den har diarré någon gång. Om den dåliga magen håller i sig under flera dagar och man märker att den inte dricker ordentligt kan det vara klokt att kontakta veterinären. Då kan hunden nämligen drabbas av vätskebrist. Det kan vara allvarligt och om hunden dessutom kräks går det än snabbare för hunden att bli dålig.

När man kommer med hunden till veterinären kan den få preparat som gör att diarrén slutar. Man brukar också ta prover på hunden för att se hur allmäntillståndet ser ut. Ofta blir den inlagd med dropp och annat några dagar.

ashe