Olika hundraser

Köra bil med hund

Om man har en hund kan det då och då vara nödvändigt att ta med den i bilen. Man kanske måste ta den till veterinären eller så ska man på semester och vill ta med sig hunden. Vart man än ska gäller det att man tänker efter lite när hunden ska åka. Men vad är det bra att tänka över?

Köra lugnt

När man börjar köra på en trafikskola får man ofta inte lära sig att köra med djur i bilen. När man har en hund i bilen kan det vara bra att tänka på att hunden kan bli åksjuk om man svänger hastigt. Vissa hundar blir åksjuka bara av att åka korta och relativt raka sträckor. Det kan löna sig att hålla nere hastigheten och kanske sakta in lite extra i svängarna. Det blir särskilt viktigt om hunden i nödfall måste åka lös en bit.

Packa åt hunden

När man ska ut på tur med hunden gäller det att hunden också har med sig sin packning. Om man ska åka långt behöver man ofta ha med sig mer saker. För en kort tur räcker det ofta med koppel och halsband. Om hunden ska sitta länge i buren kan det vara bra om den har en vattenskål och kanske lite foder eller annat att sysselsätta sig med under tiden. En eller flera extra filtar är också bra att ha om hunden råkar göra på sig, spilla eller liknande i bilen.

I de fall man ska iväg på en längre semester måste man också se till att hunden har med sig extra foder, vatten, mediciner och annat som behövs i vardagen. Även skålar, en särskild handduk med mera kan vara bra att ha. Man kan nämligen inte räkna med att allt finns att tillgå när man kommer på besök. Hunden kan ha en egen liten väska fäst vid sin bur i bilen. Då är man alltid förberedd.

Hunden ska sitta säkert

Det är viktigt att hunden sitter säkert när den åker bil. Det allra bästa är en bur i baksätet eller bagaget. Om man har en sedan kan det vara svårt att ha buren i bagaget och ibland rent av olämpligt. Då är en bur i mitten av baksätet bättre. Oavsett var buren placeras är det viktigt att den säkras. Man kan antingen sätta fast den med spännband, så kallade bläckfiskar, eller med det vanliga bilbältet. Då står buren på plats även vid en kraftig inbromsning.

Det finns också speciella hundbälten som sätts i de vanliga bälteshållarna. Det består av en sele som hunden har på sig. Hunden sitter säkert men är inte lika skyddad vid en krock eller annan olycka. En hund bör däremot aldrig åka lös i bilen. Det kan sluta riktigt allvarligt.

ashe