Olika hundraser

Resa tillsammans med hund

Att bege sig ut och resa blir allt vanligare hos svenskar. Det kan handla om allt från mindre resor inom landet till resor utanför Sveriges gränser. Att åka på semester är otroligt givande och spännande. Man har möjlighet att uppleva nya saker och se platser som man bara har kunnat drömma om, men hur gör man om man har hund? Kan hundägare resa på samma sätt? Vem ska passa hunden eller ska hunden få följa med?

Huruvida man bestämmer sig för att ta med sin hund på semester eller inte är egentligen en smaksak och vilken typ av resa man ska göra har också stor betydelse. Det är dock inte ovanligt att människor väljer att faktiskt ta med sig sin hund. Att resa tillsammans med sitt husdjur är väldigt kul, men det krävs att man har koll på vilka regler som gäller. Man kan inte ta in och ut hundar ur landet som man själv önskar, utan här finns det lagar och regler att följa.

Bra att veta inför resan

Inrikes – Ska du resa inrikes med din hund går det oftast både snabbt och smidigt. Hundar får följa med på både buss, tåg, båt och flyg, men kom ihåg att olika företag kan sätta olika gränser. Innan du reser inrikes med din hund är det därför viktigt att du kontaktar bolaget som du ska resa med, för att på så sätt säkerställa att din fyrbenta vän kan följa med utan problem. För att resa inrikes behöver du inte ha ett pass till din hund, även om det alltid kan vara bra att ha ett sådant färdigt.

Utrikes – Reser du däremot utanför Sveriges gränser gäller andra regler. Hunden måste bland annat ha en id-märkning, vara vaccinerad mot rabies och ha ett EU-pass som gäller för sällskapsdjur. Du måste också se till att anmäla din hund hos tullen, vilket betyder att hunden måste föras in via en sådan på hemresan.

Gör resan roligare

Att bege sig ut och resa med hunden är en upplevelse i sig, men med små knep kan ni göra semestern ännu bättre. Ett kul sätt är att se till att skaffa matchande mössa med tryck till dig och hunden, men vill du ha något som kanske är lite mer hjälpsamt inför resan kan du kika på nedanstående tips.

  • Se till att din hund har fått vänja sig vid att vara runt mycket människor. Promenera i staden eller på andra platser där det kan uppfattas som rörigt.
  • Vänj din hund vid att sitta i bur. Det är nämligen på detta sätt som din hund kommer att fraktas om ni t.ex. reser med flyg.
  • Säkerställ att hunden har tillgång till mat, vatten och kisspaus innan avresa.
ashe