Olika hundraser

Sveriges populäraste raser

Intresset för hundar i Sverige blir allt mer populärt och både singlar, barnfamiljer och par väljer att skaffa sig en fyrbent vän. Det är tydligt att det finns ett intresse för djur i landet och listan över de mest populära hundraserna håller sig stadig år efter år. Visst har det varit så att det har skett förändringar i intresset över hundraser emellanåt, men vissa raser fortsätter att behålla sin plats på listan över de mest omtyckta och populära raserna i Sverige.

1. Blandras

2. Labrador retriever

3. Chihuahua

4. Golden retriever

5. Schäfer

6. Jack russell terrier

7. Tax

8. Jämthund

9. Border collie

10. Cavalier king charles

11. Fransk bulldogg

12. Cocker spaniel

13. Dansk-svensk gårdshund

14. Bichon havanais

15. Shetland sheepdog

16. Mops

17. Staffordshire bull terrier

18. Chinese crested dog

19. Drever

20. Border terrier

Under en lång period var det Labrador retriever som hade intagit första platsen, men idag är det faktiskt allt fler hundägare som väljer att skaffa sig en blandras. Det fina med blandraser är att de har många olika egenskaper och varje hund får sitt alldeles unika utseende. En valp kanske ärver mer från mamman, medan valp nummer två ärver allt från pappan. Blandraser och vanligtvis också mycket trevliga temperament.

Anledningen till varför Labradoren var ett självklart val under en lång tid beror på dess trevliga humör och stora hjärta. Denna hundras är utmärkt som familjehund och de älskar att få vara med där det händer. Hundrasen var från början framavlad för att jobba hårt och därför behöver rasen mycket motion och träning. Labradoren älskar att ha en uppgift och är mycket lojala mot sina familjemedlemmar.

En mycket fin egenskap hos Labradoren är att den är mycket modig och detta gör att den går mycket bra ihop med barn och andra djur. Det är vanligtvis rädsla hos hunden som gör att den kan känna obehag att vara runt barn, katter, fåglar, andra hundar eller t.ex. kaniner. Då hundrasen är mycket livlig behöver den dock ha rätt träning för att inte bli alldeles för översvallande runt barn och husdjur. Labradoren är mycket starkt och kan enkelt knuffa omkull även en vuxen människa om den kommer springandes i extas.

Det är rekommenderat för alla hundraser att man går en lydnadskurs. På lydnadskursen har man möjlighet att lära känna varandra och skapa ett starkare band mellan ägare och hund. Detta hjälper er inte bara på kort sikt, utan stärker er vänskap för livet.

ashe