Olika hundraser

Sysselsätt din hund

Hundar är intelligenta djur som behöver sysselsättas både fysiskt och mentalt för att må så bra som möjligt. De behöver få utforska och tänka såväl som att träna kroppen och få nödvändig motion. Valpar är inte särskilt svåra att sysselsätta men med åldern avtar nyfikenheten och orken, så det kan vara bra att ha vant hunden vid en sysselsättning och aktiv rutin redan i ung ålder. På så vis blir det enklare för hunden att fortsätta med vanorna och slippa lära sig nya saker på ålderns höst. Alla intryck är starka för hunden och de trivs med att utforska olika dofter och lyssnar ofta till omgivningens många ljud. Tänk på att hundars hörsel är mycket mer utvecklad än vår, så om du upplever ett ljud som högt och obehagligt kan det vara bra att undvika det för hundens skull. För att kunna höra i närheten av så bra som en hund, så kan du tänka dig ett par riktigt bra hörlurar med hög musiknivå.

Tips på aktiviteter för hunden

Förhoppningsvis leker du som hundägare redan med din hund, så detta gäller alltså ytterligare sysselsättning eller fördjupning av leken. De flesta vill att deras fyrbenta vän ska vara nöjd med tillvaron och få användning av sin energi genom positiva upplevelser. Dock kan det vara svårt att veta var man börjar och hur man får in en rutin i den hektiska värld vi lever i. Nedan följer några tips på aktiviteter och sysselsättningar som du kan införa i vardagen:

  • Mat och aktivering. Det finns aktiveringsleksaker i form av olika behållare som man fyller med godis- eller matbitar. På så sätt måste hunden klura ut hur den ska göra för att få ut godiset och anstränga sig lite för att få sig en godbit. Om du inte vill köpa en sådan, så kan du enkelt göra en själv med exempelvis en PET-flaska, där du lägger i godsakerna. Då får huden fundera på hur den ska vrida och vända på flaskan. Du måste dock vara aktsam så att hunden inte biter sönder flaskan och riskerar att svälja plast eller skär sig på den.
  • Agilitybana. Om du har egen tomt kan du göra en enklare hinderbana som du lär hunden att ta sig igenom. På så sätt kan hunden ta sig an hinder såsom exempelvis slalom, hopphinder och tunnlar. Här får hunden motion samtidigt som den måste hålla sig fokuserad och mentalt förberedd på det som komma skall.
  • Grävgrop. Detta gäller återigen om du har egen tomt. Då kan du fixa en grävgrop som hunden får leta upp gömda leksaker i.

Det finns massor av saker du kan göra för att sysselsätta din hund, och så små saker som att köpa nya leksaker kan göra skillnad. Det viktigaste är att hunden både får röra sig och aktiveras mentalt.

ashe