Olika hundraser

Relationen mellan hund och människa

De allra flesta människor har en stor förkärlek till hunden och det är inte konstigt alls med tanke på att hunden har varit en lojal kamrat till människan i flera tusen år. Hunden har både använts till olika sysslor runt om i hemmet som till exempel att hålla inkräktare borta, att valla får och dra kälkar samt sällskap under en väldigt lång tid. Idag är det inte så vanligt att man behöver en hund, men många vill gärna ha en. Bandet mellan hunden och människa är nämligen inte något som kommer att brytas i första taget. Det känslomässiga bandet mellan hund och människa är mycket starkare än man tidigare har trott. Detta gäller bandet mellan en hund och dess ägare. Faktum är att man vet att djur behöver relationer med samma art. När det kommer till hundar kan de dock skapa relationer även med andra arter, som exempelvis människan.

Hunden förstår dig bättre än du tror

Det finns många saker som din bästa vän förstår om dig. Bland annat har det visat sig att hunden vet när du är snäll eller elak mot andra, den vet även när andra människor är snälla eller elaka mot dig. Dina fiender blir därmed även hundens fiender. Hunden vet när du är ledsen, arg och till och med när du är gravid. Faktum är att hunden till och med vet om du är orättvis, till exempel om du ger fler belöningar till en annan hund eller till katten. Hundar kan dessutom lära sig att förstå en stor del av din vokabulär och därför är inte bara din ton viktig när du pratar med hunden utan även vilka ord du väljer. Det finns nämligen en stor chans att hunden kommer att förstå precis vad du säger till den.

Se till att din hund har det bästa

Det är viktigt att din hund har det bra och du som ägare har största ansvar för att se till att detta sker. Du känner nämligen din hund bäst och du vet vad den har för behov. Ha dock i åtanke att även om hunden älskar att vara med dig kan ni ha olika behov på olika sätt. Bland annat älskar hundar att vara utomhus. Om du har en stor trädgård kan det därför vara värt att installera fasadbelysning så att hunden kan vara utomhus en stund på kvällen om den skulle vilja. De flesta hundar mår bäst av att sova inomhus med sina ägare och du bör aldrig ha din hund i trädgården året runt. Den behöver värme och trygghet liksom även du behöver det. Dessutom är de svenska vintrarna mycket kalla och de kan vara mycket hårda mot din hund. Se till att lära känna din hund och dess behov.

ashe